Вдосконалення функції руки - Метод Козявкіна

Вдосконалення функції руки

Для тренування рухів руки застосовуються 2 типи ігор: спеціально розроблені ігри з використанням сенсору рухів Kinect від Microsoft, та ігри із використанням ігрової приставки із пультом Nintendo Wii. Також на стадії розробки перебувають ігри для вдосконалення функції руки у рамках проекту AbleGames, що будуть використовувати веб-камеру для фіксації рухів руки.

Реабілітаційні комп’ютерні ігри будуть корисні людям із руховими порушеннями, такими як дитячий церебральний параліч (ДЦП), пологові травми периферичної нервової системи (акушерські парези), в реабілітації після травм, інсультів та запальних захворювань нервової системи. Вони спрямовані на збільшення швидкості, точності та амплітуди рухів руки. Ігри тренують рухи в плечовому, ліктьовому та променево-зап’ястковому суглобі.

Ігри з використанням сенсору рухів Kinect

Сенсор Kinect фіксує положення тіла гравця та окремих його частин і їхнє переміщення у просторі. Потім ці дані проектуються на сюжет і персонажів гри, дозволяючи гравцеві керувати грою за допомогою рухів свого тіла.

Ігри з використанням сенсору рухів Kinect доступні через віртуальний реабілітаційний ігровий центр за адресою www.rehagame.com. Вони спеціально розроблені нашою командою для реабілітації дітей з руховими порушеннями, зокрема ДЦП. Їх можна відкалібрувати і налаштувати індивідуально відповідно до рівня моторного розвитку кожного пацієнта. Можна тренувати обидві руки по черзі або лише уражену руку. Ці ігри можна грати пацієнтам рівнів I-IV за класифікацією функції руки Manual ability classification system (MACS), що дозволяє використовувати їх у дітей із руховими ураженнями різної важкості.

Віртуальний реабілітаційний ігровий центр містить такі ігри для розвитку функції руки: “Яблуневий сад”, “Володар м’ячів”, “Щасливий фермер”, “Транспорт”, “Транспорт 2” та “Світ тварин”.

Всі ігри мають 3 стандартні режими: швидкий, середній і повільний. Також кожну гру можна налаштовувати індивідуально відповідно до потреб конкретного гравця, змінюючи такі параметри як тривалість ігрової сесії, швидкість, складність, кількість ігрових об’єктів та наявність перешкод.

Nintendo Wii Games

Тренування рухових функцій у пацієнтів з незначною затримкою моторного розвитку, із рівнем І-ІІ за класифікацією MACS проводиться із застосуванням ігрової приставки Nintendo Wii. Нашими фахівцями відібрано ряд ігор, спрямованих на розвиток функції руки, зокрема швидкості, точності та координації рухів.

Комп’ютерні ігри з цієї добірки є імітацією спортивних ігор, що задіюють верхню кінцівку, таких як боулінг, теніс, настільний теніс та гольф; деякі ігри поєднують крокові рухи та рухи обох рук, наприклад “Велосипед”. Керування грою відбувається за допомогою спеціального пульта, який передає інформацію про напрямок і характер рухів руки.

Тримаючи пульт в руці, гравець здійснює рухи, характерні для конкретної гри, такі як удар ракеткою для тенісу, ключкою для гольфу чи кидок кеглі для боулінгу. Інформація про рухи передається з пульта до приставки і проектуються на сюжет і персонажів гри, дозволяючи гравцеві керувати грою за допомогою рухів руки.